Hodowlę ryb rozpoczęto po zakończeniu stawowych- ziemnych prac budowlanych w 1991 roku ,a pierwszy materiał zatybieniowy w głównej mierze został sprowadzony z Niemiec – Bawarii z gospodarstwa karpiowego Alenau Willi Birzle Bad Aibling/Rosenheim.

Gospodarstwo posiada pozwolenie wodno-prawne i jest monitorowane  przez Inspekcje Weterynaryjną, a sprzedawane  ryby  posiadają świadectwo zdrowia.

Po spuszczeniu wody i odłowie ryb podłoże stawowe jest wapnowane – dezynfekowane nawozowym tlenkiem wapnia.W okresie letnim stawy są również wapnowane , ale wapno jest rozsiewane na wodę.

Odłowy ryb  mają miejsce od października do grudnia, gdzie ryby są sortowane. Karp towarowy  w wadze 1-2 kg  jest magazynowany w specjalnych magazynkach, przetrzymywany  od okresu przedświatecznego , a następnie sprzedwany w okresie świątecznym.Pozostałe ryb wg wielkości  są zimowane w stawach o dobrym przepływie wody, a w okresie wiosennym rozdzielane na poszczególne stawy

Informacje szczegółowe o wędkowaniu